We krijgen allemaal weleens te maken met buik - en onderrugklachten. Pijn in de onderrug ontstaat vaak door langdurig zitten, een verkeerde houding, overbelasting (te zwaar trillen of de rug teveel draaien) of door stress. Ook kan het komen door overgewicht of slijtage. Pijn in de buik kan velen oorzaken hebben, bijvoorbeeld door een ongezonde levensstijl waarbij er onvoldoende wordt gelet op gezonde voeding en voldoende beweging. Of door langdurig stress, angst, boosheid en/of andere opgekropte emoties en gedachtes.
Voldoende blijven bewegen
Het is belangrijk om veel te blijven bewegen, ook als het pijn doet. Je kunt niets stuk maken in je rug, door veel te bewegen wordt het juist beter. Je kunt denken aan minimaal een half uur gaan wandelen, fietsen of zwemmen. Pilates of yoga oefeningen zijn vaak ook heel geschikt. Zoek dan vooral houdingen op die dienen voor je 'core' (je buik en onderrug).
Zelfmassage voor je rug en buik
Je doet jezelf en je rug een groot plezier door op een yoga mat of een deken van voor naar achter te rollen met opgetrokken knieën. Of cirkeltjes te draaien met opgetrokken knieën. De laatste oefening is heerlijk wanneer je veel spanning ervaart in je onderrug. Je masseert hiermee niet alleen je rug ter ontspanning, het zorgt ook voor een betere bloed -en energiecirculatie, wat zo belangrijk is voor een vitaal lijf! Doe dit bij voorkeur een paar minuten lang wanneer je wakker wordt en weer naar bed gaat.
Masseer je buik dagelijks door op negen punten rondom je navel cirkeltjes te draaien met de klok mee. Je volgt hiermee de richting van je darmen en geef je al jouw dienstbare en kostbare organen een massage. Blijf ongeveer 10 seconden lang op één punt en herhaal dit een aantal keer. Uiteraard is een gezonde levensstijl waarbij je genoeg gezonde voeding tot je neemt, voldoende beweegt en je zo min mogelijk wordt blootgesteld aan stress belangrijk. Schenk voldoende aandacht aan positieve gedachtes en maak ruimte vrij voor je emoties!
Een aantal tips voor een goede stoelgang
Neem één of twee glazen lauwwarm water
Probeer op vaste tijden naar het toilet te gaan
Neem zoveel mogelijk verse (rauwe) groenten en fruit tot je, maar ook linzen, bonen en volkorenproducten.
Laat dierlijke vetten, snoepgoed en producten met witmeel er in staan.
Buikbrein
We hebben meer dan 100 miljoen zenuwcellen in onze darmen. Zij sturen signaaltjes naar onze hersenen. Onderzoekers hebben ontdekt dat we dezelfde celtypen, boodschappers en receptoren in de onze darmen en hersenen hebben. Een slecht functionerend darmstelsel belasten onze hersenen. Ons denken en handelen worden hierdoor beïnvloed. Het is daarom belangrijk om goed te zorgen voor je darmen en andere organen in je buik.
Massages nemen
Er zijn veel mensen die regelmatig een massage nemen maar geen aandacht schenken aan de buik terwijl buikklachten vaak gepaard gaan met rugklachten en psychische klachten zoals somberheid, angsten. Uit onderzoek is gebleven dat het darmstelsel ook een grote rol speelt bij mensen met geheugenproblemen (Alzheimer, Parkinson etc.)
Vergeet daarom je buik niet, masseer je eigen buik bij voorkeur dagelijks en/of laat je buik regelmatig masseren.
Thaise buik - en onderrugmassage
De Thaise buikmassage is een milde en ontspannende massage waarin het accent ligt op jouw bovenlijf met name jouw buik. Maar ook ontvangen jouw borstbeen, (onder)rug en grote bilspier in deze massage extra aandacht. Tot slot worden jouw armen, schouders, nek en hoofd even mee gemasseerd.
Een Thaise buikmassage draagt bij aan een aantal gezondheidsvoordelen:
Het helpt je spijsvertering te verbeteren
Het versterkt je immuunsysteem
Verlicht emotionele stress
Voorkomt constipatie
Draagt bij aan pijnverlichting in je buik en onderrug
Wil jij deze heerlijke massage eens uitproberen?
Bronnen: Pijn onder in de rug / Thuisarts.nl. 2024, februari,29 Pijn onder in de rug | Thuisarts.nl
Zonnevlecht opleidingen - buikmassage
ITM Thai hand - Nuad Boran level 1.
Mood massage - Thaise yoga massage
Comentários